full screen background image

   

Yogyakarta, Centrum van Javaanse Cultuur en Oost-Java, Plantages en Vulkanen

Eiland: Java

Duur: 7 dagen


Dag 1 : Denpasar - Yogyakarta
Na het ontbijt transfer naar de luchthaven Ngurah Rai in Bali voor de binnenlandse vlucht naar Java. Bij aankomst bezoeken we het Prambanan complex, een Hindu-Budhistisch complex. Prambanan, is gesitueerd op de grens tussen de provincies Yogyakarta en Centraal Java en is een echt open lucht museum.De ‘Trimurti’ of Heilige drievuldigheid is zonder twijfel het meest indrukwekkende. Dit complex bestaat uit niet minder dan 200 grote en kleine tempels, de meeste dateren van de 9de eeuw. De drie hoofdtempels zijn versierd met prachtige reliefs die de belangrijke Ramayana en Krishnayana Hindu verhalen uitbeelden.Aansluitend lunch in een lokaal restaurant. De kunst van het Batik maken we kennis mee in de stad. Batik is nauw verbonden met de Javanse cultuur en speelt een belangrijke rol in de vele ceremonieen verbonden met het Javaanse leven. Met eindeloos geduld en ervaring maken deze mensen de meest ingewikkelde patronen. Check-in hotel..
|Breakfast |Lunch


Dag 2 : Yogyakarta
Ontbijt. Yogyakarta, gesticht in 1755 heeft zichzelf ontwikkeld als meest Javaanse gedeelte van het eiland. Bijgevolg is de stad het centrum van de hoogstaande Javaanse cultuur. We nemen deze ochtend de ‘becak’ of traditionele fietstaxi en maken een ritje doorheen de bekende Malioborostraat tot aan het Paleis van de Sultan. Het ‘Keraton’ of Sultanspaleis is voor de inwoners van Yogya het spirituele centrum. Na dit bezoek kunnen we even rondkuieren op de gezellige drukke Malioboro Straat. In de avond nemen we het diner in de stad, met aansluitend het bijwonen van het Javaanse Danstheater. Deze hofdansen werden in de laatste eeuw geperfectioneerd en tonen de fijne lichaamsexpressie onderwijl de traditionele hindu verhalen uitbeeldend.
|Breakfast |Dinner


Dag 3 : Yogyakarta - Borobudur
Na het ontbijt bezoeken we het grootste boedhisitische monument in de wereld, gesitueerd in het noordoosten van Yogyakarta. Dit unieke monument, werd gebouwd rond een natuurlijke heuvel en bestaat uit verschillende terrassen versierd met honderden boedhabeelden en stuppa’s. De duizenden muurreliefs vertellen het levensverhaal van de Boedha en tonen zo de gewone mens de weg naar het Nirwana. Na een uitgebreid bezoek nemen we de lunch in een lokaal restaurant aan de voet van de tempel. Candi Mendut, een kleinere budhistische tempel dateert van een vroegere periode en is vandaag de dag nog steeds een plaats van aanbidding. Vrij diner en overnachting.
|Breakfast |Lunch


Dag 4 : Yogyakarta - Surabaya - Bromo
Ontbijt. We nemen vanuit Yogyakarta de trein richting Surabaya op een comfortabele manier. Vanuit ons venster zien we het groene, tropische landschap aan ons voorbijschuiven. Bij een klein stationnetje vlak voor de stad Surabaya stappen we over in de wagen en rijden we naar ons hotel in Tosari. Tosari, op de rand van het Tosari-Bromo national Park bevindt zich op 2000 meter omringdt door hellingen volgeplant met allerlei groenten. Lunch. We maken een wandeling in het dorpje en maken kennis met de Tengerezen, een kleine etnische groep die hier in deze bergen sinds generaties al woont.Diner en overnachting. (O,L,D)
|Breakfast |Lunch |Dinner


Dag 5 : Bromo - Kalibaru
In de vroege ochtend na een kop koffie of thee nemen we de 4*4 jeep en rijden het Nationale Park binnen. De weg stijgt de hele tijd terwijl de lampen van de wagen ons enigste licht in de duisternis zijn. Vanop een uitkijkpunt wachten we op de zonsopgang en aanschouwen we een van de meest bijzondere landschappen ter wereld. Een korte rit over de lavazandzee brengt ons nadien tot aan de voet van de Bromo vulkaan. Hier kunnen we het laatse stuk tot aan de trappen met een paardje omhoog of te voet. Een monddoek tegen stof en sulfer is zeker aangeraden! Lunch in het hotel. We verlaten het Tenger-Bromo gebied en rijden verder oostelijk tot in Kalibaru. Het dagelijkse leven, de landschappen en de vele korte stops maken dat deze lange trip de moeite waard zijn. In de late namiddag komen we aan in het Kalibaru Cottages. Diner en overnachting.(
|Breakfast |Lunch |Dinner


Dag 6 : Oost-Java en zijn oude Nederlandse Plantaties
Ontbijt. Deze morgen bezoeken we de immense koffie-, rubber-, en cacaoplantages genationaliseerd net na de onafhankelijkheid in 1945. Een plaatselijke gids vertelt ons over de cultivatie, oogsten en verwerken van deze bergcultuurgewassen, naast een bezoek aan de fabriek. Lunch in het hotel. De tocht naar de meest oostelijke punt van het eiland Java brengt ons tot in het bergresort Ijen. Genoemd naar de gelijknamige vulkaan die hier in de nabijheid een belangrijke bron van inkomsten is voor vele lokale mensen. Overnachting in het Resort.
|Breakfast |Lunch


Dag 7 : Kawen Ijen - Banyuwangi - Gili Manuk - Sanur/ Kuta
In de vroege ochtend gaan we met een aangepaste personenwagen de Ijen vulkaan naar boven. Aan het kantoor van de rangers maken we ons klaar voor de 4 uur durende trek tot aan de kraterrand. Onderweg komen we al de eerste zwavelwinners tegen die met hun bamboe geweven manden op de rug tot 70 kg zwavel de berg naar beneden brengen. De vloeibare zwavel stolt wanneer het in contact komt met de lucht en wordt handmatig gewonnen. We zien beneden ons het helgroene zwavelmeer en tussen de zwavelwolken door kunnen we de zwavelmijners als mieren langzaam naar boven zien klimmen. Lunch in het resort. In de vroege namiddag nemen we dan de ferry in Banjuwangi, Ketapang en steken we de Straat van Bali over. Slechts 3 km breed en maximum 60 meter diep is deze Straat die Bali van Java afscheidt. Aangekomen in Gili Manuk rijden we langs de zuidwestelijke kust naar ons hotel. Check-in en overnachting.
|Breakfast1