full screen background image

   

Korowai expeditie

Eiland: Papua

Duur: 11 dagen


Dag 1 : Denpasar – Sentani – Wamena
Transfer naar de luchthaven van Bali in de vroege ochtend. Ontbijt op het vliegtuig. Met een tussenstop in Timika landen we in Jayapura-Sentani . Transit in de luchthaven en onmiddelijke korte binnenlandse vlucht met Trigana naar Wamena, de Baliem Vallei. Bij aankomst eventueel bezoek aan lokale markt, lunch in lokaal resto Blambangan en laatste inkopen voor expeditie. Overbrenging naar het Baliem Valley Resort. Diner en overnachting.


Dag 2 : Wamena – Dekai – Patipi Dibawa
Ontbijt. In de morgen transfer terug naar de luchthaven voor onze lijnvlucht (35min.)naar Yahokimo (Dekai) aan de bovenloop van de Brazza rivier. Na aankomst bezoeken we de lokale markt voor de kok zijn laatste aankopen en nemen we de lunch in een lokaal resto. Met lokaal transport rijden we naar de haven (ongeveer 28 km, 1 uur rijden) waar we overstappen op onze ‘log boat (boomstamkano). Onze crew vaart ons een 2-tal uur stroomafwaarts tot we het dorpje Patipi Dibawa bereiken. Hier zetten we ons eerste tentenkamp op. Deze eerste stage geeft ons al een goeie indruk van wat ons verder te wachten staat; pure jungle!


Dag 3 : Yakohimo – Mabul
Na een vroeg ontbijt starten we het begin van een 10 uur durende tocht over de Brazza rivier in ongerepte jungle. Aan de monding van de machtige Siret rivier nemen we de lunch in een elementair settlement. Vanaf nu is het stroomopwaarts de Siret rivier op die steeds wilder en wilder wordt met stroomversnellingen en onderwaterhindernissen. Enkel met een ervaren crew en bij daglicht kunnen we dit stuk bevaren. Rond 6pm, bij schemerduister moeten we zeker ons eindpunt van de dag bereikt hebben, Mambul. Een nederzetting van de Korowai die zich vanuit de jungle aan de oevers van de rivier zijn gaan vestige in de hoop op een beter leven. Via de rivier hebben ze een betere kans op het bekomen van voorraden en sommigen hebben zelf al een eigen boot waarmee ze voorraden kunnen inslaan verder stroomafwaarts waar wij vandaan komen. Hier slaan we opnieuw onze tenten op en genieten van de omgeving bij het kampvuur. Onze gids zal hier onderhandelen voor dragers voor de komende dagen. Overnachting.


Dag 4 : Korowai
Na ons ontbijt ontmoeten we onze dragers en verdwijnen we in de jungle naar het oosten toe. Al na 50 meter zijn we ons gevoel voor richting kwijt in dit dense oerwoud dat we de komende dagen niet zullen verlaten. Onze dagtrekking neemt ongeveer 5 uur in beslag voor we aankomen op een open plaats waar we een 6-tal boomhuizen zien. De traditioneel geklede Korowai zullen enthousiast zijn om ons te zien en zullen ons geen moment meer met rust laten ( déjà vu?). We slaan onze tenten op aan de voet van de boomhuizen. Indien jullie wensen kunnen jullie ook jullie tent opslaan binnen in een van de boomhuizen, 6 meter of 25 meter hogerop..Overnachting.


Dag 5 : Korowai
Vandaag vergezellen we de Kuruwai families bij het op zoek gaan naar en winnen van de sago uit de sagopalm. Met stenen bijlen hakken ze de palm om en slaan ze het zachtere binnenste tot pulp. Deze pulp wordt dan door de vrouwen en de kinderen gewassen in een nabij gelegen stroompje. In de namiddag zijn we terug aan de nederzetting en zet onze kok zich aan het werk om ons een echt jungle menu klaar te maken; oa papaya groenten, insectenlarven, sago pannekoeken,… Overnachting.


Dag 6 : Korowai
Vandaag afhankelijk van onze jungle nomaden zien we opnieuw andere dagelijkse activiteiten noodzakelijk in hun overleven. Het herstellen van een boomhuis, het maken en gebruiken van hun bogen, het vergezellen van een foragetocht waarbij we te zien krijgen hoe ze verzamelen en jagen. Op een paar uur tijd zijn hun netten gevuld met sprinkhanen, kakkerlakken, spinnen, larven enz. Overnachting.


Dag 7 : Mabul
Na het opbreken van ons kamp nemen we afscheid van deze mensen en trekken we terug doorheen de jungle terug naar de oevers van de Siret rivier tot in het dorpje Mambul. Hier zullen de lokalen ons kunstvoorwerpen en artefacten te koop aanbieden die misschien wel de moeite waard zijn. Overnachting.


Dag 8 : Mabul - Patipi Dibawa
Na het onbijt wacht ons een volle dagtocht over de Siret rivier en de Brazza rivier. Het eerste gedeelte gaat heel snel, 2 uur waar we er in het gaan 5 uur over deden.Eens we de Brazza rivier bereiken is het stroomopwaarts tot in Patipi Dibawa. In de late namiddag slaan we ons kamp op in het nu voor ons al gekende kleine dorpje. Overnachting.


Dag 9 : Patipi Dibawa - Dekai - Wamena
Een hele vroege start en 2 uur later bereiken we de haven van Dekai. Na een busrit van nog es een 2-tal uur bereiken we opnieuw de luchthaven van Yahokimo en vliegen we de Baliem valley terug binnen. Transfer naar het Baliem Valley Resort voor een warme douche en een lekker diner. Overnachting.


Dag 10 : Wamena - Sentani
Na een vroeg ontbijt transfer naar de luchthaven van Wamena voor de eerste vlucht uit de Baliem valley richting Sentani. Bezoek aan Sentani meer en Mc Arthur. Overnachting. Vrij diner.


Dag 11 : Sentani/Jayapura – Bali
Transfer naar de luchthaven voor de vlucht met Garuda naar Bali (lunch aan boord) Aankomst in Denpasar in de vroege namiddag en overbrenging naar het hotel. Vrije namiddag en vrij diner. Overnachting.1